Τα θέματα που στρέφονται γύρω από την οργάνωση της μελέτης στο σπίτι φαίνεται να απασχολούν πολύ τους γονείς, οι οποίοι συχνά αναφέρουν συγκρούσεις και φορτισμένη ατμόσφαιρα κατά τις ώρες μελέτης των παιδιών. Πολλές φορές τα παιδιά δεν πάνε ευχαρίστως στο σχολείο ή γίνονται κακοί μαθητές διότι δεν έμαθαν να οργανώνουν τη μελέτη στο σπίτι σωστά.
Πολλά παιδιά παραπονιούνται:
«Γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε και στο σπίτι; Δεν φτάνει στο σχολείο;» Η απάντηση είναι: Όχι. Επειδή πολύ απλά ο εγκέφαλος είναι σαν ένα μεγάλο σφουγγάρι, έτοιμο να απορροφήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες του δώσουμε. Εάν βάλουμε το σφουγγάρι μόνο μια φορά μέσα σ΄ένα δοχείο με νερό θα απορροφήσει μόνο μια μικρή ποσότητα νερού. Εάν το βάλουμε όμως και μια δεύτερη φορά θα απορροφήσει ακόμη περισσότερο νερό.
«Βαριέμαι να κάνω τα μαθήματα μου θέλω να ασχοληθώ με κάτι πιο ευχάριστο».
Προτείνετε στα παιδιά να μην αναβάλλουν την δουλειά που έχουν να κάνουν, αλλά να διαβάσουν αμέσως, συστηματικά και καλά για να μειώσουν την αγωνία και το άγχος της αυριανής εξέτασης και να τους μείνει χρόνος να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί μετά.
Το αποτελεσματικό διάβασμα στην πραγματικότητα απαιτεί ελάχιστο χρόνο, αν ο μαθητής είναι συγκεντρωμένος και ξέρει τί να διαβάσει και πώς να το διαβάσει.
Να λοιπόν τι μπορείτε να πείτε στα παιδιά όταν αυτά δυσκολεύονται να διαβάσουν,
· Το μυστικό της αποδοτικής μελέτης κρύβεται περισσότερο στη μέθοδο με την οποία διαβάζεις και όχι στο χρόνο που ξοδεύεις.
Όταν διαβάζουμε δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά μόνο διαβάζουμε (π.χ. δεν παίζουμε με τα μολύβια, δεν κοιτάμε από το παράθυρο, δεν σηκωνόμαστε κάθε λίγο από το γραφείο, δεν μας ενδιαφέρει ποιος τηλεφωνεί κλπ.).
Πριν αρχίσεις το διάβασμα κάνε ένα μικρό πρόγραμμα για το τι έχεις να διαβάσεις για την άλλη μέρα. Μετά, τοποθέτησε πάνω στο τραπέζι τετράδια - βιβλία σχετικά μ' ένα μόνο μάθημα.
Ξεκίνα το διάβασμα από τα δύσκολα μαθήματα, γιατί είσαι ακόμη ξεκούραστος, αφήνοντας τα εύκολα για αργότερα
Βάζε ρεαλιστικούς στόχους στο διάβασμα σου π.χ. «Να τα πάω καλά στα μαθηματικά», «Θέλω να τελειώνω το σχολείο», «Θέλω να μπω στο πανεπιστήμιο, να πιάσω μια καλή δουλειά».Οι στόχοι δίνουν κίνητρο και νόημα σ’ αυτό που κάνουμε, ιδιαίτερα όταν αυτό δε μας αρέσει.
Εξασκήσου στην ενεργητική μάθηση: Υπογράμμισε μόνο τα σημαντικά και όχι όλη τη σελίδα, κόλα χαρτάκια, τσάκιζε σελίδες, βάζε σελιδοδείκτες.
Μάθε τον εαυτό σου να κρατάει σημειώσεις σ’ ένα πρόχειρο για ό,τι σημαντικό συναντάς (λέξεις κλειδιά) σε μια πρόταση. Έτσι θα γλιτώσεις χρόνο και κόπο να μάθεις καινούρια πράγματα, θα κατανοήσεις καλύτερα αυτό που μελετάς και θα σταματήσεις το μυαλό σου να περιπλανάται άσκοπα σε άλλα θέματα.
Δημιούργησε ερωτήσεις για την παράγραφο που διαβάζεις. Χρησιμοποίησε λέξεις όπως: ποιος, τι, πότε, πού και γιατί.
Μην διαβάζεις το κείμενο από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να σταματάς ενδιάμεσα. Διάβαζε κομμάτι-κομμάτι, προσπαθώντας να επεξεργαστείς τις πληροφορίες. Άσκησε την κρίση σου.
Κλείσε το βιβλίο και προσπάθησε να επαναλάβεις δυνατά τα βασικά σημεία του κειμένου.Χρησιμοποίησε δικά σου λόγια κατά τη διαδικασία αυτή της απομνημόνευσης.
Μην προχωράς στο επόμενο αν δεν έχεις κατανοήσει το προηγούμενο.
Αφού έχεις κατανοήσει όλο το μάθημα ξεκίνα την επανάληψη. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις την επανάληψη, τόσο πιο λίγες επαναλήψεις είναι απαραίτητες. Είναι αδύνατον να θυμηθείς κάτι που δεν έμαθες ή δεν κατάλαβες καλά. Η κατά καιρούς επανάληψη βοηθά να μη ξεχνάς αυτά που έμαθες και να ιδρώνεις πολύ λιγότερο στις εξετάσεις.
Βρες κάποιον να του εξηγήσεις αυτά που έμαθες για να τα εμπεδώσεις καλύτερα.
Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε συχνά στα παιδιά τα εξής:
«Διάβασε για σένα. Στήριζε τις προσπάθειές σου αντί να κατακρίνεις τον εαυτό σου. Το μέλλον είναι δικό σου. Να ενθαρρύνεις, να συγχαίρεις και να επαινείς τον εαυτό σου για αυτά που κατάφερες να κάνεις θέτοντας με χαμόγελο τους στόχους της επόμενης μέρας. Μάθε να λες στους φίλους σου που μπορούν να σε βρουν εύκολα και να σε ξεσηκώσουν: «ΟΧΙ, ΤΩΡΑ ΜΕΛΕΤΑΩ!» Τόλμησε να είσαι χαρούμενος/η και δημιουργικός/η … γιατί απλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είσαι.
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
Κυριακή Μηλούση,
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Kommentare