top of page
Αναζήτηση
milousikyriaki

Τα σχολεία άνοιξαν. Αφιερωμένο στους γονείς….. και όχι μόνο


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, γύρω στις αρχές του Σεπτέμβρη, συμβαίνει το ίδιο γεγονός για άλλους ευχάριστο και για άλλους δυσάρεστο. Ποιο είναι αυτό; Η επιστροφή στα θρανία!!! Τα σχολεία ανοίγουν. Οι μέρες ξεγνοιασιάς τελειώνουν και δίνουν τη θέση τους στο πρωινό ξύπνημα, τα μαθήματα, τα θρανία, τα βιβλία… Η μεγάλη αλλαγή από τα παιχνίδια στην παραλία και τις βόλτες... στο «εφιαλτικό» πρωινό ξύπνημα και τα πολύωρα μαθήματα, είναι δύσκολη.


Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να δούμε πως θα βοηθήσουμε τα παιδιά να επαναφέρουν τον εαυτό τους από την κατάσταση των διακοπών σε ετοιμότητα για το σχολείο.


Πρώτα από όλα μπείτε στη θέση τους για να τους καταλάβετε καλύτερα.


Θυμηθείτε: Πριν ξημερώσει η πρώτη μέρα στο σχολείο ή τη δουλειά, όλοι χρειαζόμαστε να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και σωματικά. Αυτό που πραγματικά μας ωφελεί είναι να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα μας. Γι’αυτό, λοιπόν, ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν πώς νιώθουν που ξεκινάει το σχολείο. Κάποια από τα πιθανά συναισθήματα μπορεί να είναι άγχος, φόβος, άρνηση αλλά και χαρά, ενθουσιασμός. Αφήστε να μιλήσουν για αυτά και συζητείστε μαζί τους τρόπους διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων. Επιστρατεύστε τις εμπειρίες σας αλλά ταυτόχρονα ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά νέους τρόπους.


Βοηθείστε τα παιδιά να φανταστούν τον εαυτό τους και τις αντιδράσεις τους πριν το καινούριο ξεκίνημα π.χ τι θα φορέσω την πρώτη μέρα, ποιους θα συναντήσω, πώς θα μιλήσω, τι περιμένω από τον εαυτό μου, πώς θα χειριστώ καλύτερα την αγωνία μου ώστε να μη φανεί στους άλλους, πώς θα βοηθήσω τον εαυτό μου να ευχαριστηθεί αυτή την πρώτη μέρα στο σχολείο. Αυτή η διαδικασία, αναμφισβήτητα, βοηθάει να προετοιμαστούμε καλύτερα σε οτιδήποτε καινούριο.


Η σωστή λειτουργία της οικογένειας βοηθάει τα παιδιά να αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο.


Ας ξεκινήσουμε από το πρωινό ξύπνημα, ένα κοινό βάσανο... Τι θα μπορούσε να τους βοηθήσει το πρωί να ξυπνήσουν και να τους δώσει ενέργεια; Ένα καλό πρωινό. Μάθετε στο παιδί σας να τρώει πρωινό. Γάλα με δημητριακά, φρούτα, φυσικό χυμός ή 1 φέτα ψωμί με σπιτική μαρμελάδα δίνουν την ενέργεια όχι μόνο να ξυπνήσουν αλλά και να συμμετέχουν καλύτερα στο σχολείο και να βρίσκονται σε εγρήγορση.


Ο καλός ύπνος κάνει θαύματα!!! Ξεκουράζει και αναζωογονεί τον εγκέφαλο, βοηθάει την μνήμη και την αφομοίωση πληροφοριών. Tα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου για να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι λοιπόν λιγότερη τηλεόραση και περισσότερο ύπνο!


Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω, φροντίστε ώστε τα παιδιά σας από νωρίς να μάθουν να οργανώνουν και να προγραμματίζουν τη ζωή τους.


Βοηθήστε το παιδί σας να προγραμματίσει τη μελέτη του, χωρίς όμως να παρεμβαίνετε. Η πολύωρη και εξαντλητική μελέτη χωρίς καλό προγραμματισμό και ορθή οργάνωση του χρόνου είναι άσκοπη και δεν επιφέρει αποτελέσματα.


Δώστε κίνητρα στα παιδιά π.χ «το σχολείο δεν είναι τίποτε άλλο από το μέσο για να αποκτήσεις, όταν μεγαλώσεις, αυτό που θέλεις.» Τα παιδιά με ισχυρά κίνητρα επίδοσης , θεωρούν ως αίτιο επιτυχίας τον εαυτό τους και ως αίτιο της αποτυχίας τους την τύχη. Αντίθετα τα παιδιά με ασθενή κίνητρα επίδοσης θεωρούν ως αίτιο επιτυχίας την τύχη και ως αίτιο αποτυχίας τον εαυτό τους.


Το πρώτο μέλημα της οικογένειας, κατά τη σχολική περίοδο, οφείλει να είναι η παροχή ενός ήρεμου και ισορροπημένου, γεμάτου αγάπη περιβάλλοντος, πλούσιου σε ερεθίσματα.


Διατηρήστε το χώρο ήσυχο και καθαρό, χωρίς να καυγαδίζετε μπροστά του, να ακούτε ραδιόφωνο στη διαπασών, να γεμίζετε το σπίτι σας καπνό από τα τσιγάρα σας.


Όταν το παιδί διαβάζει χαμηλώστε την ένταση της τηλεόρασης ή αν είναι δυνατόν κλείστε την εντελώς.


Οι γονείς πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους και να έχουν «κοινή γραμμή πλεύσης» απέναντι στα παιδιά. Μην αφήνετε την κούραση, τις δυσκολίες της ημέρας και τη ρουτίνα της καθημερινότητας να αλλοιώνει την συμπεριφορά σας. Υπάρχουν γονείς που πιστεύουν ότι μόνο η εξοικονόμηση όλο και περισσότερων χρημάτων ή κοινωνικής ανόδου θα φέρει τη χαρά στην οικογένεια. Είναι λάθος να το πιστεύουμε αυτό, γιατί το παιδί έχει καθημερινά την ανάγκη ολοένα και περισσότερο την αγάπη, την συμπαράσταση, την ασφάλεια και τον χρόνο των γονέων του.


Αυξήστε την αυτοεκτίμηση του με ενθαρρυντικά μηνύματα π.χ. «είσαι σπουδαίο παιδί, είμαι περήφανος/η για σένα, προσπαθείς πολύ, τα πας καλά».


Αποφύγετε να απορρίπτετε το παιδί σας π.χ «είσαι τεμπέλης/α» και να το συγκρίνετε με άλλα π.χ. «Είδες ο Γιάννης; Γιατί αυτός και όχι εσύ;».


Μεταδώστε τους την αξία της μελέτης, διαβάζοντας και εσείς οι ίδιοι συχνά ένα βιβλίο, μια εφημερίδα. Έτσι τα παιδιά θα σας μιμηθούν.


Επισκεφτείτε, μαζί με το παιδί σας, χώρους, που ενθαρρύνουν τη μάθηση, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, θεατρικές – μουσικές παραστάσεις.


Καθημερινά, να βρίσκετε χρόνο να κάνετε ερωτήσεις . «Πώς ήταν η μέρα σου;» ΚΑΙ ΌΧΙ «Τι κάνατε στο σχολείο σήμερα;» Η τελευταία μπορεί να αποσπάσει την απάντηση: «Τίποτα». Να γνωρίζετε ωστόσο ότι τα παιδιά είναι συχνά κουρασμένα και πεινασμένα όταν γυρνούν από το σχολείο. Δώστε τους χρόνο να φάνε κάτι και να ηρεμήσουν.


Είναι πολλά τα μαθήματα του σχολείου. Μπορείτε να βοηθήσετε στις εργασίες για το σπίτι. Βρείτε χρόνο να μιλήσετε για τα μαθήματα που κάνει: «Τι μαθαίνετε στην Ιστορία; Ποια βιβλία κάνετε στα Αγγλικά;».


Αν συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας δυσανασχετεί με ένα συγκεκριμένο μάθημα, επικοινωνήστε αμέσως με το σχολείο και τον υπεύθυνο καθηγητή.


Πείτε στο παιδί σας ότι είστε υπερήφανοι για εκείνο και ότι η αγάπη σας δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα στο σχολείο και ότι δεν είστε ο τύπος του γονέα που περιμένει μόνο υψηλούς βαθμούς.


Βλέπουμε λοιπόν, ότι τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της οικογένειας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σχολική επίδοση. Οτιδήποτε κι αν κρίνουμε ότι πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας, καλό θα ήταν πρώτα να το «δίνουμε» μέσα από τις δικές μας πράξεις.



Κυριακή Μηλούση,

Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Komentar


bottom of page