top of page
Αναζήτηση
milousikyriaki

Εφηβεία

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2022

«Η συμβολή της οικογένειας και του σχολείου στην ομαλή μετάβαση του μαθητή από την παιδική στην προεφηβική και εφηβική ηλικία»


Ως γονείς, έχουμε υποχρέωση να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για κάθε μελλοντικό τους βήμα, για το γυμνάσιο, την εφηβεία, την επαγγελματική καθοδήγηση. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη σωστή σχέση μας με το παιδί από τη μικρή του ηλικία. Ακρογωνιαίος λίθος για την όποια μελλοντική επιτυχία του παιδιού μας είναι η σχέση που θα αναπτύξουμε μαζί του από τη μικρή ηλικία.

#family#Help#kids#


Από μικρή ηλικία θα πρέπει να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας. Να είμαστε κοντά τους, να συζητάμε τα όσα τα απασχολούν, να τα μάθουμε να λένε αυτά που νιώθουν και να τα αντιμετωπίζουμε σαν αυτόνομες οντότητες, σαν ξεχωριστές προσωπικότητες.

Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι απαραίτητος για να αναπτύξουμε μαζί τους μια σχέση ειλικρίνειας, που θα στηρίζεται στο διάλογο, τη δημοκρατικότητα, την συχνή επαφή κι επικοινωνία, τους χαμηλούς τόνους, τον αλληλοσεβασμό, το χιούμορ, την αποδοχή, που θα τα βοηθήσει να μας εμπιστεύονται και αργότερα στο γυμνάσιο.

Έτσι, θα μπορούμε να νιώθουμε ήρεμοι, όταν τα παιδιά μας θα φτάσουν στην ηλικία που θ’ αλλάξουν σχολικό περιβάλλον πηγαίνοντας από το δημοτικό σχολείο στο γυμνάσιο.


Η ένταξη του παιδιού στο γυμνάσιο είναι ο προθάλαμος για τη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία.


Η εφηβεία είναι η περίοδος της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια δεύτερη γέννηση που γίνεται προοδευτικά με όλες τις οδύνες, αλλά και την προοπτική μιας νέας ζωής. Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από ραγδαίες σωματικές, γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές σε άλλους είναι πιο γρήγορες και πιο εμφανείς, σε άλλους πιο αργές και λιγότερο θεαματικές.


Πώς θα στηρίξουμε το παιδί κατά το αρχικό στάδιο της εφηβείας


• Οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή και απεριόριστη αγάπη.


• Ακουστέ τους εφήβους. Ποτέ μην τους γελοιοποιείτε. Να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε και να αναγνωρίσετε ότι το παιδί σας είναι ικανό να έχει άποψη διαφορετική από τη δική σας.


• Αποφεύγετε τα σχόλια για τις σωματικές αλλαγές.


• Προετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε κυκλοθυμική συμπεριφορά και ανταποκριθείτε με ευαισθησία.


• Μην προσβληθείτε, αν ο έφηβος επιθυμεί να τηρεί κάποια απόσταση από εσάς.


• Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του εφήβου, εστιάστε στα θετικά στοιχεία του.


• Μην αφήνετε την κούραση, τις δυσκολίες τις ημέρας και τη ρουτίνα της καθημερινότητας να αλλοιώνει τη συμπεριφορά σας.


• Οι γονείς πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους και να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στα παιδιά τους.


• Συμμετέχετε ενεργά στη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο.


Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο


• Συζητείστε με τα παιδιά σας για το Γυμνάσιο τι καινούριο θα συναντήσουν, ρωτήστε πώς νιώθουν. Ενημερώστε τους για αυτά που θα συναντήσουν.

• Καθημερινά, να βρίσκετε χρόνο να κάνετε ερωτήσεις και να ακούτε. Να γνωρίζετε ωστόσο ότι τα παιδιά είναι συχνά κουρασμένα και πεινασμένα όταν γυρνούν από το σχολείο. Δώστε τους χρόνο να φάνε κάτι και να ηρεμήσουν. «Πώς ήταν η μέρα σου;»


• Αν συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας δυσανασχετεί με ένα συγκεκριμένο μάθημα, επικοινωνήστε αμέσως με το σχολείο και τον υπεύθυνο καθηγητή


• Πείτε στο παιδί σας ότι είστε υπερήφανοι για εκείνο και ότι η αγάπη σας δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα στο σχολείο - ότι δεν είστε ο τύπος του γονέα που περιμένει μόνο υψηλούς βαθμούς.


Φροντίστε να απολαύσετε την εφηβεία των παιδιών σας, γιατί τα χρόνια θα περάσουν προτού το καταλάβετε. Να φροντίσουμε όλοι μαζί για να έχουμε παιδιά χαρούμενα, ευτυχισμένα έτσι ώστε να είναι έτοιμα για τη ζωή


Μερικές από τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών...


Τι καινούριο νομίζεις ότι θα βρεις πηγαίνοντας στο γυμνάσιο;


Σίγουρα θα αλλάξω πολύ. Θα αρχίσω να συμπεριφέρομαι σαν να είμαι πολύ μεγάλος, αλλά μπροστά στους άλλους μαθητές του σχολείου θα είμαι πολύ μικρός και θα νιώθω κάπως άβολα.


Θα αυξηθούν σημαντικά οι υποχρεώσεις μου, οι ώρες διαβάσματος και θα πρέπει να αρχίσω να κάνω δουλειές και στο σπίτι.


Θα νιώθω θλίψη που θα έχω εγκαταλείψει το παλιό μου σχολείο και τους δασκάλους μου, που είναι καλοί και όταν φωνάζουν είναι για το καλό μας.


Όταν θα πάω στο γυμνάσιο ο εαυτός μου θα γίνει πιο σοβαρός, τα συναισθήματα μου πιο έντονα, θα γίνω πιο νευρικός και πιο απότομος.


Το σώμα μου θα γίνει πιο μεγάλο, τα χέρια μου, τα πόδια μου και το κεφάλι μου θα μεγαλώνουν σιγα σιγά.


Ίσως να γίνω πιο ευαίσθητη. Θα έχω αγωνία αν με συμπαθήσουν οι καθηγητές. Θα έχω βγάλει μάλλον και ακμή, δηλαδή, σπυράκια.


Θα ψηλώσω και θα αρχίσουν να βγαίνουν τρίχες σε όλο μου το σώμα.

Νιώθω χαρά «Μεγαλώνω επιτέλους», νιώθω και άγχος αν οι καθηγητές θα είναι τόσο ανοιχτόκαρδοι όσο οι δάσκαλοι μας.


Τι εφόδια έχεις για να αντιμετωπίσεις αυτές τις αλλαγές.


Την οικογένεια και τους φίλους μου. Τις γνώσεις μου και την αυτοπεποίθηση μου.

Το σχολείο μου. Πιστεύω πως οι παλιοί μου δάσκαλοι και οι καινούριοι καθηγητές θα με στηρίξουν και το ταξίδι μου προς το γυμνάσιο και την εφηβεία θα γίνει ευχάριστο και δημιουργικό.

13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Комментарии


bottom of page