Έρχονται τα Χριστούγεννα..! Στολίζονται οι δρόμοι, οι βιτρίνες, τα σπίτια μας. Παντού φωτάκια, στολισμένα έλατα, δώρα, γέλια. Μια χαρούμενη, εορταστική ατμόσφαιρα! Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι συνυφασμένες με μια ψυχολογική ευφορία. Οι περισσότεροι θα περάσουμε αυτές τις μέρες με αγαπημένα πρόσωπα από το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον. Θα μοιραστούμε αυτό που νιώθουμε. Θα ανταλλάξουμε θέρμη, χαρά, αγάπη και ευχές. Άλλοι, για διάφορους λόγους θα νιώσουν μια ξαφνική μοναξιά, μια μελαγχολία, γιατί όταν η αγάπη δεν βρίσκει αποδέκτες να παραδοθεί, τότε είναι που νιώθουμε περισσότερο από ποτέ πιο μόνοι.
Είναι συνηθισμένο όλοι μας να νοιώθουμε μοναξιά κατά καιρούς. Περίπου το 1/3 των ενηλίκων το βιώνουν κάθε λίγες εβδομάδες. Ακόμη και αν ζούμε σε μια πόλη με εκατομμύρια κατοίκους, συναντάμε καθημερινά ένα σωρό ανθρώπους στη δουλειά, στο δρόμο σε πάρτι, είναι πιθανό να νοιώθουμε μόνοι και απομονωμένοι.
Μοναξιά είναι:
v Όταν νιώθεις μόνος χωρίς να είναι επιλογή σου
v Όταν δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορείς να μοιραστείς συναισθήματα, εμπειρίες, ενδιαφέροντα
v Όταν δεν υπάρχει κανείς που να γνωρίζει πόσο δυστυχισμένος είσαι
Η μοναξιά είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, πονάει αρκετά, αλλά δεν είναι κάτι μόνιμο, δεν είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και οπωσδήποτε υπόκειται σε αλλαγή. Απλά είναι ένα σημάδι που μας δηλώνει ότι κάποιες ανάγκες μας πρέπει να ικανοποιηθούν: όπως η ανάγκη της ανθρώπινης επαφής, της αγάπης, της εκτίμησης, της επικοινωνίας, το να ανήκεις σε ένα σύνολο.
Μοναξιά βιώνουν περισσότερο:
Οι άνθρωποι που για κάποιον λόγο έχασαν ένα αγαπημένο πρόσωπο από τη ζωή τους και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.
Οι γονείς που διακατέχονται από το σύνδρομο της «Άδειας Φωλιάς», όταν το παιδί τους ενηλικιώνεται και φεύγει από το σπίτι.
Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που γίνονται ακόμη πιο ευαίσθητοι τις γιορτινές μέρες, και έχουν μεγάλη ανάγκη από παρέα.
Αυτοί που υπερφορτώνουν το καθημερινό τους πρόγραμμα με υποχρεώσεις και δουλειά και δεν αφήνουν χρόνο για κοινωνικές δραστηριότητες.
Κάποιες γυναίκες που νομίζουν ότι έχουν λιγότερες διεξόδους.
Στις γιορτές, ανάγκες και συναισθήματα εντείνονται.
Τα συναισθήματα που δημιουργεί η μοναξιά (μελαγχολία, απόρριψη, θυμός, θλίψη) σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου με αποτέλεσμα να:
Να κατηγορείς τον εαυτό σου και να νιώθεις ανεπαρκής για τις ελλιπείς κοινωνικές σου δεξιότητες
Να συμπεραίνεις λανθασμένα ότι κανείς δεν σε εκτιμάει, δεν σε αγαπάει, δεν σε αποδέχεται
Να μειώνεται η αυτοεκτίμηση σου, να εξαρτάσαι πάντα από την γνώμη των άλλων, να γίνεσαι επικριτικός με την εξωτερική σου εμφάνιση
Να σταματάς κάθε προσπάθεια να εμπλακείς σε κοινωνικές δραστηριότητες, περιμένεις οι άλλοι να σε συμπεριλάβουν στην παρέα τους
Να αγχώνεσαι κάθε στιγμή που είναι να συναντήσεις ή να μιλήσεις με κάποιον, δεν διασκεδάζεις, δεν χαλαρώνεις
Πώς συμβάλλουμε εμείς οι ίδιοι στη μοναξιά μας;
Οι άνθρωποι που βιώνουν μοναξιά έχουν την τάση να επιδεινώνουν την κατάσταση τους, όταν αποθαρρύνονται, απομονώνονται περισσότερο ή αντίθετα υπερφορτώνουν το καθημερινό τους πρόγραμμα για να κρατούν τον εαυτό τους απασχολημένο, αναλώνονται σε εφήμερες ή ανούσιες σχέσεις με συνέπεια να μην παίρνουν τελικά ικανοποίηση και ευχαρίστηση.
Η μοναξιά είναι μια παθητική κατάσταση και διατηρείται όσο εμείς την δεχόμαστε παθητικά και δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξει. Ελπίζουμε ότι θα φύγει, θα τελειώσει, αλλά αν εμείς δεν κινητοποιηθούμε η μοναξιά θα παραμείνει και θα κατακλυστούμε από συναισθήματα κατάθλιψης και δυστυχίας.
Η μοναξιά υπάρχει όσο εμείς την αφήνουμε και υπάρχει.
Comments